Hej finisar
Sen tonåren har jag haft problem med munsår och som med alla sjukdomar som hänger ihop med immunförsvaret så kommer dom och går i perioder .
Nu var det länge sen jag hade munsår och jag får alltid blåsor på ett litet parti av underläppen och på exakt samma ställe varje gång , ni som har herpes känner nog igen just det.
Olika saker kan utlösa herpes och inte bara en förkylning är en vanlig utlösande faktor , vistas med hästar , fillers , sol, stress , Läpptatuering och mycket mera , det behövs inte mycket för att blåsorna ska blomma ut.
I tisdags tatuerade jag mina läppar ( för fjärde gången) och det har aldrig varit ett problem. Denna gången hade jag tydligen ev lite nedsatt immunförsvar och var lite hängning sen jag kommit hem till kylan från semestern.
På onsdagen kom den kliande känslan och på fredagen var läppen full av blåsor , då menar jag HELA läppen!!
SJUKASTE EVER!
Lördagen ska vi inte ens prata om , jag fick ställa in alla planer som jag hade och bara sitta hemma. Hade så ont att det var helt galet för stt inte prata om hur vidrigt det såg ut!
Jag fick veta av min mamma att en läkare rekommenderat CORTIMYC ( behandling av fotsvamp) och jag köpte det direkt!!!
På 48 tim har det hänt mkt , der ser SÅ mkt bättre ut men såklart har jag tio ggr ondare nu eftersom det läker :-/
SÅ många har munsår lite då och då men ingen vågar säga ordet ” herpes” .. Hahaha! Tycker det är så kul att ordet känns så hemskt 🙂 Jag har inget problem med att säga det , för jag har ju herpes !
Denna bilden togs idag efter 48 tim med cortimyc behandling .
Dessa bilder togs i fredags innan jag startade med salvan .
INFO OM HERPES
Herpes i munnen orsakas av ett smittsamt virus och kan ge munsår. Tre av fem vuxna bär på viruset, men många vet inte om det eftersom det inte alltid ger symtom. Herpes finns i saliven och smittar främst genom pussar och kyssar.
Viruset stannar i kroppen även efter att besvären har försvunnit. Hos ungefär en av tre återaktiveras det och ger munsår på nytt.
Munherpes kan även smitta till andra delar av kroppen, till exempel fingrarna och ögonen. Vid till exempel oralsex kan munherpes också smitta till underlivet.
Herpesvirus smittar genom direkt kontakt. Vanligast är att pussar eller kyssar överför smitta, men smittan kan också överföras när man delar bestick eller läppsalvor.
Om man har oralsex kan typ 1 av viruset smitta till underlivet. Det är numera en vanlig orsak till att man får underlivsherpes. På samma sätt kan herpes från underlivet, typ 2, smitta till munnen, men det är ovanligt.
Har man en gång blivit smittad med munherpes så har man ett visst skydd mot att få underlivsherpes. Men de olika virustyperna ger inte någon fullständig immunitet mot varandra.
Man kan också bli smittad på andra delar av kroppen. Vanligast är då att man får blåsor på fingrarna, men herpes kan också smitta till ögonen.
Första gången man får en herpesinfektion så smittar man mest de första veckorna. Efter tre veckor smittar man knappt alls. Om man senare får munsår med blåsor igen, är man mest smittsam första dygnet. När det har bildats skorpor på såren, vanligtvis efter några dagar, brukar risken för att man ska smitta någon vara låg. Det är också vanligt att viruset aktiveras utan att man har några symtom. Då kan man vara smittsam utan att man vet om det.
Herpesvirus kommer in i kroppen genom små sår på huden eller på slemhinnan i munnen, och infekterar och skadar cellerna. Skadorna gör att det bildas blåsor och att huden rodnar och ömmar. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från det att man har blivit smittad tills symtomen märks.
Herpesviruset försvinner inte från kroppen efter ett utbrott. Från huden förflyttar sig viruset till nervcellerna intill ryggmärgen där det ligger vilande. Det kan aktiveras igen och ge munsår på nytt, till exempel om man är sjuk i influensa eller lunginflammation. Det kan också aktiveras om man utsätter huden för stark sol, är stressad eller har mens.
Herpesviruset är mycket vanligt, men det ger inte alltid symtom. Därför är det många som är smittade utan att veta om det. Redan i 15-årsåldern har ungefär hälften av alla svenskar antikroppar i blodet mot det virus som ger munherpes. Att kroppen har bildat antikroppar är ett tecken på att man har smittats av viruset någon gång.
Tre av fem vuxna bär på herpes typ 1. Men av dem har bara en av tre får återkommande besvär.
Senaste kommentarer