Header Image

Emilie Andersson

Hej! Vad kul att just du hittade hit =) Jag heter Emilie är 35 år och rätt nyinflyttad här på vi med barn .Har bloggat sen 2009 på två andra plattformar och kände nu att det var dags med lite miljöombyte =) Jag är förlovad och sambo med min kille och bästa vän Mattias , vi har varit ihop sen 2012 och blev föräldrar till vår lilla son Lennox i sep 2016 . Vi bor i en mysig bostadsrätt med en stor härlig terrass i centrala Malmö och med oss bor även vår staffe Vega och katten Ceasar. Jag älskar att inreda hemma eller hos andra och jag blandar gärna design med antika loppisfynd. När jag inreder vill jag inspirera andra att våga använda loppis och antikt och inte bara konsumera nya saker. När jag inte fixar hemma älskar jag att vara i stallet några gånger i veckan och det är här jag laddar mina batterier. Mina andra intressen är att laga vegetarisk mat ( varit veg i 23år) resa , umgås med vänner och familj samtidigt som jag älskar att vara helt själv . I min blogg kan du följa mitt liv som går i 200 km/h där jag delar med mig av alla sidor i vardagen , alla mina samarbeten , dagarna i stallet , livet som nybliven mamma, mina innersta tankar och känslor. Min blogg är inte censurerad och jag är ofta väldigt personlig i mina inlägg. Här tar jag ofta upp känsliga ämnen som berör bla min förlossningsdepression och ångest som vi alla behöver prata mera om. Hoppas du kommer gilla min blogg och komma tillbaka många gånger ! KONTAKT & SAMARBETSFÖRFRÅGNINGAR [email protected] INSTAGRAM: @room.by.me

Vad är mest farligt ? Fett eller socker? Vad äter du och varför?

Publicerad,

Dietanhängare tvistar om fett eller socker är mest skadligt för oss.
I en ny BBC-film görs ett dietexperiment med två enäggstvillingar.

De hetaste trenderna inom kosthållning just nu kan var GI och LCHF.
Båda dieterna går ut på att skära ned antalet kolhydrater som vi stoppar i oss.

Men hur fungerar det om vi gör tvärtom? Om vi skär ned på fett och kompenserar med kolhydrater istället.
I en BBC-producerad film som visades i SVT igår kväll får två enäggstvillingar under en månad helt avhålla sig från antingen fett eller socker.
Under tiden testas dels deras mentala förmåga och dels deras fysiska kapacitet.

”Det finns både bra och dåliga fetter
– Jag tycker det är en välgjord film, dessutom landar den i som vi sällan kommer fram till – att det inte är bra att bara äta kolhydratrik mat eller bara äta fettrik mat” , säger Mai-Lis Hellénius professor vid Karolinska institutet i Stockholm.
Mai-Lis Hellénius är dessutom överläkare Livsstilsmottagningen på hjärtkliniken på Karolinska Sjukhuset, hon säger att det hon saknar i filmen är att de borde nämnt att det inte var bara socker som den ena brodern åt.
Det var schyssta kolhydrater också. Detsamma gällde brodern som åt fett, han åt både bra och dåliga fetter.
Det är skillnad på fett och fett, och kolhydrater och kolhydrater.
”– Man ska komma ihåg att människan är en allätare, det finns inga djur som behöver lika varierad kost som oss. Vi behöver både kolhydrater, fetter och proteiner”, säger Mai-Lis Hellénius.

Båda gick ner i vikt efter experimentet mäts kroppsmassorna hos de två bröderna, både bröderna har gått ner i vikt. Mest har den broder som gick på en fettrik diets vikt minskat.
Men mer än hälften av den vikt han tappade var muskelmassa, eftersom han gick miste om energi från kolhydrater var kroppen tvungen att gå en omväg för att ge honom energi. Dessutom hade han tagit ett steg närmare ett förstadium till diabetes.
Den andre brodern gick ner i vikt även han, samma förhållande mellan kroppsfett och muskler men bara hälften så mycket. Filmens slutsats är att den stora boven i vår kost idag är blandningen mellan socker och fett. En blandning som är vanlig i till exempel färdiglagad mat .
”– Vi lagar inte så mycket mat längre så vi har inte lika bra koll på vad vi stoppar i oss. Det är lätt att skuldbelägga men vi jobbar mer nuförtiden och ofta finns inte tiden för att laga mat hemma. Jag skulle vilja se ett bättre samarbete med livsmedelsindustrin så att vi får bättre mat. Men tills dess får vi bli bättre på att läsa innehållsförteckningen” säger Mai-Lis Hellénius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *